Positiivia "yhteistyöuutisia kentältä"
Yhteistyö ROSSMANNin kanssa tuo Fredmanin suomalaiset kahvinsuodattimet saksalaisille kuluttajille.
Huhtikuu 2024
Saksa on maailman kolmanneksi suurin talous, jonka myötä se on monella kansainväliselle toimijalle kiinnostava vientimaa. Saksan markkinat ovat kuitenkin myös haastavat: päätöksenteko on usein hidasta, muodolliset rakenteet ja yksityiskohdat voivat olla menestyksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä, ja ennen kaikkea asioiden ajattelu- ja toteutustapaan liittyy hitautta, joka on monille yllätys. Mutta tämä on myös osa täällä harjoitettavan liiketoiminnan etua - voit luottaa vakaaseen ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen, jos onnistut sellaisen luomisessa.
Saksan liiketoimintakäytännöt poikkeavat usein muissa maissa noudatettavista käytännöistä, joten on tärkeää, että olet niistä tietoinen, kun olet tekemisissä mahdollisten asiakkaiden tai liikekumppaneiden kanssa. Esim. saksalaiset vaikuttavat usein varautuneilta ja epäystävällisiltä ulkomaalaisia kohtaan, kunnes he tutustuvat heihin paremmin. Ole siis aina tietoinen liiketapa kulttuurieroista.
Pääsy Saksan markkinoille edellyttää aluksi pääasiassa luottamuksen rakentamista, joka poikkeaa pohjoismaisesta liiketapakulttuurista, jossa luottamus on olemassa niin kauan kuin se jonkun syyn/seurauksen johdosta menetetään. Tämä vaatii aikaa ja ennenkaikkia pitkäjänteisyyttä. Usein on suuri etu olla taustalla molempia liiketapakultturia tunteva yhteistyöpartneri, joka on paikan päällä ja joustavasti, tarvittaessa käytössä. Usein nimittäin pitää luoda maine luotettavana yrityksenä, sitten vastaavien kontaktihenkilöiden toimintaa syynätään ja vasta sen jälkeen päästään esittelemään k.o. myyntituotetta/palvelua. Jos tässä onnistutaan, niin liiketoimintaa on tiedossa pitkään ja liikesuhteen syventäminen myös laajempaa yhteistyöhon on mahdollista.
Älä siis heti alkumetreillä luovuta, jos et saisikaan ensimmäiseen kyselyysi heti vastakaikua tai huomaat liiketapatyylissä odottamattomia eroja. Jos olet tosissaan etsimässä palvelullesi/ tuotteellesi saksalaista asiakasta/ yhteistyöpartneria, niin pitkässä juoksussa se sitkeys ja aktiivinen ote varmasti tuottaa tulosta.
On ollut todella hienoa seurata kahden aika "erikokoisen", mutta molemmissa tapauksissa veljesten johtamien perheyritysten, Rossmannin ja Fredmannin välisen liiketoimintasuhteen kehittymistä ja erityisesti nyt myös sen syventymistä! Suomalaiset eivät usein ole ollenkaan tietoisia, että juuri saksalaisille yrityksille on usein aika tärkeää, että myös Saksan päässä on taustalla juuri sitä luottamusta varmistamassa joku konkreettinen henkilö ns. backupina juuri liikesuhteen/yhteistyön alkuaikoina, erityisesti jos tämä kansainvälinen taho on aivan uusi yhteistyöpartneri saksalaiselle yritykselle.
Tälläiseen ns. paikalliseen "takapakkiin" voi tarvittaessa pienelläkin kynnyksellä ottaa yhteyttä, jos ongelmia/ kysymysmerkkejä vastapuolen toimintatavoissa ja/tai businesskultturiin eroihin liittyviä kysymyksiä ilmenee. Sen myötä on myös helpompaa säilyttää molemminpuolisesti "kasvonsa" ennenkuin ollaan paremmin opittu toisen liiketapakulttuuria tuntemaan ja myös kriittisissä kysymyksissä suoraan myös negatiivisista teemoista kommunikoimaan. Tällä tavoin voidaan aika neutraalisti, huomaamattomasti taustalla optimoida suomalaisen liikesuhteen säilyvyys ja tukea tarvittaessa sen syventämisessä erityisesti vielä ns keskinäisen luottamuksen rakennusvaiheessa (ottaa aina oman aikansa saksankielisissä maissa).
Keskisuuren suomalaisen perheyrityksen ei tietenkään ole aina helppoa saada jalansijaa saksankielisillä markkinoilla, ja se vaatii paljon työtä. Fredman on nyt ottanut ensimmäiset suuret ja rohkeat askeleet!
Tälläiset positiiviset yhteistyötarinat motivoivat myös minua henkilökohtaisesti jatkamaan näiden aktiivisten suomalais-saksalaisten yrityskumppanuuksien tukemista ja edistämistä.
Nyt vaan kiinnostavia palvelu/tuotekonsepteja kehittämään/ tarjoamaan! Onhan Saksassa aivan valtava markkinapotentiaali suomalaisyrityksille Euroopan suurimpana markkina-alueena (yli 84 miljoonaa kuluttajaa ja reippaasti yli 3 miljoonaa yritystä).
Ota yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä mahdolliset yhteistyömahdollisuudet!